Якими способами краще провести очищення води в басейні

Категорії
Зміст
  1. Методи очищення води в басейні
  2. Механічний спосіб
  3. Хімічний спосіб
  4. Як правильно доглядати за басейном
  5. Кислотно-лужний баланс води

Басейн на дачі - це водні процедури і приємне проведення часу. Але вода в цій штучній гідротехнічній споруді не піддається фільтрації, як це відбувається в природних водоймах. Тому вона поступово застоюється, починає «цвісти», забарвлюючись у зеленуватий відтінок. Та й неприємний запах починає з'являтися. Тож перед власниками водойми постає проблема, яка формує одне питання - як провести очищення води в басейні, які для цього використовують способи.

Як і чим почистити воду в басейніЯк і чим почистити воду в басейні

Методи очищення води в басейні

Їх поділяють на три види:

  • механічні;
  • хімічні;
  • електрофізичні.

Останній метод очищення вимагає встановлення спеціального складного і дорогого обладнання. Для дачних басейнів такий пристрій - зайва розкіш. Тому розповідатимемо про два перші способи.

Механічний спосіб

До цього різновиду очищення належать усі відомі інструменти ручного типу. З їхньою допомогою бактерії або мікроби видалити не вдасться, а ось зібрати сміття з поверхні, бруд і пісок із дна – не проблема.

Як такі пристосування зазвичай використовують:

  • щітки, якими збирають листя, що впало у воду, тополиний пух, папір та інше дрібне сміття;
  • сачки, які використовуються так само, як щітки, тільки ними можна ще прибирати піну;
  • спеціальної конструкції пилосос, основне призначення якого - чистка стінок басейну і його дна від бруду і піску.

Необхідно зазначити, що всі перераховані вище пристосування та інструменти не можуть зібрати мул, дрібний пісок і пил. Хоча саме ці найдрібніші частинки призводять до потемніння води, що порушує естетичну сторону води.

Очищення води басейну від сміття за допомогою сачка

Але і з цими неприємностями можна боротися. Для цього в систему басейну встановлюють спеціальні фільтри, які добре борються з суспензіями. Сьогодні виробники пропонують два різновиди фільтрів, що встановлюються в систему очищення штучних водойм.

  • Пісочний тип. Свою назву він отримав лише тому, що заповнений кварцовим піском. Він відмінно справляється з покладеними на нього обов'язками. Але при цьому додатково очищає воду від заліза. Сьогодні фільтр цього типу дуже популярний. Причина - низька ціна й ефективне очищення води. Єдиний недолік - періодичне чищення приладу великим напором води. Не на всіх дачах це можливо. Фахівці рекомендують встановлювати піщані фільтрувальні пристрої на надувних басейнах. Просто в них вода змінюється частіше.
  • Картриджний тип. Свою назву він отримав тому, що в конструкції приладу встановлено знімний картридж, виготовлений із фільтрувального матеріалу. Фільтр цього типу дорогий, але й очищає воду він ефективніше за пісочний. Рекомендується встановлювати прилади цього типу в систему очищення каркасного басейну. Крім високої ціни є ще один недолік - це заміна картриджів, які коштують недешево. Промивати останні та встановлювати назад у корпус не можна.

Хімічний спосіб

Отже, йдемо далі за темою – чим чистити басейн на дачі, і переходимо до найефективнішого способу – хімічного. Саме цим методом можна позбутися бактерій та інших мікроорганізмів, які під дією сонячних променів швидко розмножуються, забарвлюючи воду в зеленуватий колір.

Сьогодні ринок пропонує кілька досить ефективних хімікатів, які користуються великою популярністю серед дачників. Додамо, що вони представлені у вигляді таблеток і порошків.

  • Сьогодні виробники хімікатів пропонують кілька різновидів очищувальних засобів, виготовлених на основі хлору. Вони популярні, а причини дві: дешевизна засобу і швидка дезінфекція води. Побічний ефект - різкий неприємний запах. До того ж лікарі не рекомендують використовувати їх у тих басейнах, власники яких є алергіками. При цьому хлор сушить шкіру, та й негативно діє на колір купальників і плавок.
  • Засоби, в основі яких лежить бром. Відмінний дезінфектор, швидко очищає великий обсяг води. При цьому не виділяє запахів.
  • Активний кисень. Усі власники дачних басейнів запевняють, що кращого засобу годі й шукати. По-перше, він недорогий. По-друге, він не тільки вбиває мікроорганізми, з його допомогою очищаються дно і стінки басейнів від слизу, а вода від каламуті. До того ж Oxygen збагачує воду киснем.

Oxygen – активний кисень для очищення води в басейні

Необхідно додати, що перераховані вище препарати не можуть впоратися з брудом і підвищеною каламутністю. Для цього використовують інші хімічні засоби, які належать до категорії коагулянтів і флокулянтів. Вони діють сполучно, тобто вони обволікають найдрібніші частинки, збирають їх у своєрідні колонії та випадають на дно у вигляді осаду. Після чого останній треба просто зібрати пилососом. Рекомендованими коагулянтами є засоби від бренду «Splash Service».

Як правильно доглядати за басейном

В принципі, ніяких складних заходів з очищення немає. Ось деякі рекомендації, які допоможуть утримувати басейн у якісному стані. Це стосується не тільки води, а й внутрішніх поверхонь штучної водойми.

  • Обов'язково в басейн треба встановити фільтр.
  • Щодня, а краще двічі на день збирати з поверхні водної гладі сміття. Особливо шкідливе листя, яке під дією сонячних променів починає загнивати. Звертайте увагу на комах, що потрапили у воду, особливо небезпечні оси, бджоли, джмелі, щипавки та інші не менш небезпечні комахи.
  • Двічі на тиждень треба проводити обробку води хімічними засобами. Саме таким способом можна убезпечити водойму від зацвітання води.
  • Якщо ваш басейн надувний, то міняйте в ньому воду не менше одного разу на тиждень.
  • Якщо в басейні купаються діти віком не більше 3-х років, то міняти воду в басейні треба частіше.

Окремо хотілося поговорити про іржу. А точніше, про воду, в якій великий вміст солей заліза. Саме ці солі забарвлюють воду в жовтуватий, а іноді й у коричневий колір. Купатися в такому басейні не варто. Залізо в такому вигляді негативно позначитися на шкірі. Тому заліза треба позбутися.

Найпростіший варіант - дати воді відстоятися в якомусь іншому резервуарі, а потім її перекачати в басейн. Можна скористатися спеціальним коагулянтом, який додають у наповнену чащу. Хімікат зв'язує солі заліза, які випадають в осад у вигляді пластівців. Залишається тільки видалити останній пилососом.

Кислотно-лужний баланс води

Є загальноприйнятий показник кислотно-лужного балансу для води в басейні. Він дорівнює 7,2-7,4. Тобто, встановлюючи у себе на дачі чашу для купання, необхідно підтримувати водне заповнення саме в такому режимі. Для аналізу можна використовувати спеціальні реактиви. Вони є у вільному продажу, до них прикріплена інструкція, як користуватися. Тому проблем з аналізом виникнути не повинно.

У багатьох може виникнути сумнів, а чи варто це робити. Просто зазначимо, що pH цього значення не дає можливості розвиватися бактеріям, плюс слабшають хімічні реакції, пов'язані з корозією металів. Тобто підвищуються експлуатаційні характеристики гідротехнічної споруди. А саме: не забивається система фільтрації, ефективно і довго працює система освітлення та підігріву.

При цьому нормальний кислотно-лужний баланс підсилює дію хімічних препаратів, які використовуються для очищення водної маси. Сьогодні виробники пропонують фільтри, усередині яких додатково встановлюють окремі ємності, куди засипають необхідний коагулянт, що відповідає за нормалізацію pH. Тому під час купівлі фільтрів зверніть на це увагу. Віддайте перевагу саме таким, хоча вони коштують трохи дорожче за звичайні

( 6 )
Рекомендовані товари
Швидке замовлення

Активний кисень без хлору для дезінфекції води в басейні

Швидке замовлення

Призначення: Проти водоростей
Тип: Коагулянт
Вага: 1 кг
Країна виробник: Україна
Бренд: Splash

Швидке замовлення

Призначення: Проти водоростей
Тип: Флокулянт
Об'єм: 1 л
Країна виробник: Україна
Бренд: Splash

Швидке замовлення

Призначення: Проти водоростей
Тип: Флокулянт
Об'єм: 5 л
Країна виробник: Україна
Бренд: Splash

Швидке замовлення

Призначення: Проти водоростей
Тип: Флокулянт
Об'єм: 20 л
Країна виробник: Україна
Бренд: Splash

Швидке замовлення

Рідкий активний кисень без хлору для дезінфекції води в басейні Сплеш 20 л

Швидке замовлення

Безфосфатний засіб для видалення металів з води басейну Сплеш 2 кг

Швидке замовлення
Швидке замовлення
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я*
Email
Введіть коментар*